Tabung

Thursday, June 16, 2016

Tadom Hill, Banting



Salam, 

short vacay kami kali ini adalah ke Tadom Hill resort! 


Yey. Jumaat, 15 Apr merupakan cuti for Declaration of Melaka as Bandar Bersejarah jadi apalah salahnya kita buat sejarah sendiri dengan meleraikan simpulan tali-tali kebingungan hadap reality hidup. Cehh. Travel geng kali ni adalah dari geng LEADS sendiri. 



thank you google for this photo. we didnt have any outstanding photo to share on especially at this area sbb aku gayat nak naik k bye

kami gerak dalam pukul 8 pagi dan sampai ke Banting dalam pukul 10 pagi. Boleh terlajak jalan pulak, luckily one small guy was planting around. Rupanya kene masuk celah jalan lepas jumpa car wash. Haa gituew. Masuk2 ja memang sangat2 teruja sebab aku suka kampung style view. Natural. 

So kami dengan tanpa melengahkan masa terus saja check in. Tak mahal pon. Disebabkan weekday, RM20 per entry. Kalau weekend up to RM23-25 depends on their rate lah u should google on that but normally not more than RM30 per person. Worth your 20 lah bila dapat photo yang cantik tanpa try hard. haha 

tapi aku nasihatkan awal2, cuba lah cari Go Pro ke utk wide lens masa taking photo. Pinjam lah sehari dua Sangat rugi sebenarnya sbb kawasan luas tapi guna lens biasa. Hehe



Kau nak berendam berjam jam lamanya pon boleh. Takde hal. takde limitation pon as long as kau tak hilangkan gelang di tangan. Reminder yaa, ini bekas lombong yang kau tak boleh jangka berapa dalam dia pergi. So, for those who cant swim please use life jacket before entering the water. 

Apa yang boleh aku katakan, tempat ni sangat unik dimana aku boleh rasakan suasana yang jauh dari bandar dan tenang. Perfect place for you to relax and unwind from the hustle and bustle of any town! Get in touch with nature with beautiful view while relaxing in their Bambo Hut ahhh ruginyaaa tak try sleep over kat sana.


Dengar cerita camping packages dia affordable, aku kalau lepas nikah agak2 nak honeymoon husband nak bawak sini pon dah happy sangat sangat dah. Kekeke. 

Aku memang sangat suka suasana ala kampung macam ni. Teringat dulo2 tinggal kat kampung dengan Uwan sangatlah seronok. Main masak2 bawah rumah, nyalakan api dan pasir sebagai ruji utama kami untuk memasak, main panjat2 pokok sampa gedebok jatuh atas tanah. Ahh menggamit kenangan...


Ada pulak buaian tengah Emerald Lake ni. Dah semua ambil peluang laaa nak ligan atas tuh. Tak sedar gemok kau hana ye. Gigih




Bamboo band dia pon boleh tahan kukuh. Jadi kau tak perlu risau kalau gemok ke hape sebab capacity 1 raket boleh kayuh 4 orang. Janji pelan2 kayuh yaa.




Macam dah takde benda nak cerita. so girls, here was the memory of us, may this happiness and relaxing day can be remembered forever. Thank you all for quality time. Miss you girls a lot <3 font="">

Tuesday, April 19, 2016

Mendaki pula ke Bukit Batu Putih, PD

Salam, 

hah rasanya lama dah aku simpan gambar2 ni. Last few months punya cerita, 9 Jan kot. Join member rumah yang aktif hiking. Kita cuma picisan je ikot mika. Hehe. Yang best bila dapat kenal lebih dekat geng2 baru dan bertukar cerita kerja masing2. 

Jadi, aku dari Melaka terus ke PD. Gerak awal pagi hokayy, dengan sarapan berbekalkan kudrat dan senyuman sang tercinta. Eh!


Bukit Batu Putih ini terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, pintu masuk dia betul-betul sebelah Ilham Resort (boleh la engko google sekarang). Bayaran masuk adalah RM1/person apahal murah sangat entah. Kami masuk free jaaa, sebab? Kak fujie belanja hehe murah rezeki dia. 



Kenalkan geng baru aku, hehe. Mira, Kak Mey, Kak Fujie, Becky, Iqbal, BF Becky. Bila nak repeat lagi ni? Seronok sebenarnya ada ramai geng travel/hiking ni. Ada event kita ikot ja. Senang keje aku ni. Plan orang lain, aku tukang memeriahkan je sebenarnya. Muehehe

Track Bukit Batu Putih ni serius tak mencabar sangat. Kami hiking sambil bergambar, sebab tu rasa tak penat kot. Haha. Boleh sampai ke puncak tak sampai 15 min rasanya kalau lupakan dunia semua ni. Track pon senang tak payah acah2 sesat ke apa lah sebab kawasan luas dan terang. Amat nipis possibility nak sesat. Nak naik pon ada jalan tar lagi. Mudahnya hiking bebudak skarang. haha


Layan view yaaa! sambil layan muka aku sekali muahahhaa.





Aku cuba juga cari sedikit info pasal Bukit Batu Putih ni. Manalah tau ada sejarah atau dogengan sikit asal usul batu ni jadi putih. Dari segi sains geografi aku taknak sembang lah pasal bukit ni pon berada di bawah jagaan Hutan Rekreasi TJ PD. Kalau jadi bawah jagaan aku boleh juga aku kaji hasil lumayan darinya. Hmm



Puas lepak puncak, kami lepak pantai pula. Sambil main loncat2 dan jadi tarzan. Nak kabo pasal air dia memang cantik masyaAllah. Biru like a Blue Lagoon. Cepat letak Tanjung Tuan ni dalam wish list korang. Aku tak kuasa kau asyik meroyan kabo cantik tapi tak usaha nak pergi. Kehkeh iklan #JOMSUKAN


Banyak jalan nak ke pantai ni dari puncak bukit td, so ikot gerak hati engkorang. Agak2 macam dengar hayunan ombak membelai pantai tu, follow la. Hidayah milik Tuhan. Haa gituew. Ada juga rumah api yang engkorang boleh usha sepanjang perjalanan. Itu kau usha lah sendiri nanti. Aku rushing nak habiskan entry ni. Nak tido besok nak keje.





Habis lepak pukul 12 kami dah gerak naik sebab perut dah lapar nekharei. Maka berakhirlah ekspidisi kami kali ni. Nak cerita lebih tak boleh sangat sebab aku dah delay post ni selama 3 bulan rentetan event besar dalam hidup yang perlu aku selesaikan. Ecewah. So, hope korang dapat bayangan sikit keindahan Bukit Batu Putih ni. Jangan risau kalau 1 st time pergi tanpa guider, because its always a way to get out of this jungle. Good luck!


To my hiking geng, terima kasih! Hope to hear update from you guys soon. Eager to join your next event, even struggling in event planing is not my job. HAHA sorry was busy lately. Enjoy hiking with you guys! =)
bye!