Tabung

Wednesday, January 25, 2017

Just a simple 'hi' leads us to Walimatulurus

Assalamualaikum. 

         Syukur alhamdulillah, tanggal 17 Sept 2016 officially bergelar isteri kepada suami tercinta. Tak sangka dan bersyukur sangat2 bila dapat settle down dengan orang yang kite admire. =) so entri ni banyak akan mengbongkar cerita di awal perkenalan kami. Ceh, bongkar sangat. So at the time yang aku rasa down, I'll definitely read this entri all over again just to keep remembering that I had go thru the best and wonderful moment in my life =)

         Ramai yang sedia maklum, aku dengan suami jumpa masa zaman belajar di university lagi. Satu course, 2 sections. So aku dalam section 1, dia pulak section 2. Tapi ada certain kelas kami gabung. Haha. 1st and 2nd year we never knew each other. Setakat tau ada manusia pendiam dalam kelas bernama Firdaus Masnim. Tak pernah teringin nak kenal dia lebih rapat sebab bagi aku mereka yang pendiam ni sombong dan ada yang momokkan aku lelaki pendiam ni bahaya. Sejauh mana bahaya tu haa aku je tau sebab sekarang dah jadi laki aku pon. :D let I present him as 'FM'. 

        Lagi satu sebab kenapa aku tak nak kenal dengan dia sebab rasa insecure dengan lagak dia yang cool, lagi pulak lah dia ni gaya macam bebudak keyel yang rasanya tak pandang pon perempuan harok macam aku hahaha. So nak jadikan cerita, satu hari aku keluar makan dengan kawan lepak aku Sunyo (bukan nama sebenar) dgn official bitch aku Zana (juga bukan nama sebenar). Sunyo ni housemate kepada suami aku. Sunyo dengan Zana dua dua bitch jugak perangai, tapi malas nak sembang pasal diorang sebab main character here is suami aku kahkah. 

       Tempat pertama kami lepak adalah McD Dataran Pahlawan. Masa ni kami berempat je. Atas dasar apa aku tak ingat. Tahun ketiga kot rasanya. Masa tengah borak2, macam2 lah cerita puaka dari aku dan bitch2 yang lain kecuali dia. Dia sangat menjaga tutur kata dan hanya pandang aku dgn Zana sekilas je mcm tu. Selebihnya dia banyak focus pada makanan depan mata which is sekarang pon sama je walaupon bini ade sebelah tengah tenung dia. -.-' . MasyaAllah budak ni, dah lah handsome, baik pulak tu.  *time ni hati dah mula tertanya-tanya siapa mamat ni sebenarnya. Cool nak mampos. Member keliling elok bergaul kasar dia tetap masih kekalkan kesantunan dan ke'cool'an dia.*. Nasib baik iman akak tak berapa ada time tu. Fikir nak have fun je, kalau tak time tu jugak akak dah pinang kau dengan Bismillah duh duh.

21 Mac, McD Dataran Pahlawan, 12 am. 

     Time neh takde apa perasaan lagi. Cuma kalau aku carut sikit mulalah Sunyo suruh FM diamkan aku. Dan aku rasa Sunyo orang pertama yang bawak aku ke bibit2 seterusnya utk sesi pengenalan hahha. Thank you broo! you never know how you means a lot in our life now. Tapi permulaan cerita tak semudah tuuu. Aku punya nakal time neh, duk kenenkan Zana pulak dengan dia. Macam tak memasal je hahaha aku punya baik siap sampaikan salam kat FM hari2 dalam kelas untuk Zana padahal takde la Zana beriya kirim salam tu. Yelah zaman nakal kan. Semua orang aku 'usik'. Sekali boleh 'terusik' pulak ke hati sendiri. Auch 

Alamak hai. 

3 bulan berlalu. Aku dengan hal aku. Dia pon dengan hal dia. Struggle untuk final exam sem 5 tiba2 exam pon habis. Time ni lah start hati berbunga bunga sebab member2 kenenkan lagi untuk bergambar berdua lepas paper last exam. Terutama Shu (juga bukan nama sebenar). Time neh dia punya maluu. MasyaAllah... MALU TAPI MAHU hahhahha. Dah kene paksa, selfie je lah kan. Kang member label tak sporting pulak. 


Depan dewan UTEM okay. Punya lejen. 

      Start selfie ni hati dah mula seriau fikirkan dia. Masakan tidak, kalau dia pon tak hingin dari awal lagi dia dah tolak selfie dgn aku. So kau nampak tak hint kat situ? Orang buta hati je tak perasan. Hahahha time neh aku dah rasa something dah. Mulalah cetan kecil buat kerja untuk aku mulakan langkah seterus. Hahahhaa. K stop gelak. Kelaka sangat ke eh. 

      Aktiviti kelas sebelum cuti sem, futsal. Aku pon joinlah padahal dapat main sekali je sebab tergolek atas court. Disebabkan kaki yang menebal seperti bangku, so tengok je lah orang main. Tengah2 tengok, sekali FM buat aksi pulak halamak wei handsome siot. Pergh, getar tulang menulang tengok. Hahahha. Over! Time nih aku tengah lepak dgn super abang besar aku, terus aku tanyakan dia pasal FM. Yelah biasa abang2 ni berpengalaman. Muhihi  

     Dan mesti korang pelik, sapa yang start conversation dulu. Kalau nak ikotkan tahap ketebalan pemalu aku lagi tipis dari dia, maka aku beranikan diri say hi ke whats app diaaa maka puff termenterailah ikatan perkahwinan antara aku dan dia. BAHHAHAHA. Just a simple hi je beb. Pls, jangan ingat lelaki je boleh start. Kita perempuan lagi bagus kalau dapat pilih imam kita sendiri. Tak gitu? Bahhaha 

      Alhamdulillah, 4 tahun bersama dilalui dengan dugaan yang tak putus2 tiba. Dari final year project sampailah struggling for job hunting. Bertunang pon tak lama, 6 bulan. Zaman bertunang yang aku lalui berliku-liku juga, yelah after graduate and just got employed for not more than a year. Nak simpan duit lagi, nak spend for family lg. (yang ni aku akan cerita next entry la) hihi.

    Syukur sebab zaman nakal aku dah berakhir bila dengan dia diri jadi behave sikit sampai ramai kekawan aku rindu mana hilangnya Hana yang puaka. HAHA. Sorry gais, aku sedang melawan diri sendiri untuk jadi terbaik sebelom kahwin, of course dengan kata2 semangat dari FM sendiri. Sampai ada yang kata aku dengan dia mcm langit dan bumi dia punya beza. Tu aku setuju! Muehehhe. Dia sangat pendiam, sangat cool, fikir sebelum apa2 tindakan yang dia buat, sangat pentingkan family dia terutama Mama. Lagi kenal, lagi sayang. Ecewah. Berbeza dgn perangai aku yang hmmm takpelah (kau isi la sendiri nanti) hahahha. 

     My point is if you want the best in your life, give your best in everything. Nak dapat suami baik, jadi baik dulu. I was just a little bithh that wants her proper life again. Mungkin doa dari mak dan ayah untuk ketemukan jodoh yang terbaik untuk aku. Alhamdulillah, I'm happy now, with my new life, new phase, new environment, new family dan tanggungjawap pon dah baru. hihi. 

     Thank you Allah for sending me a husband that always reminds me to solat awal, always act like pengetua sekolah suruh pergi mandi (hahaha), always ajak for jemaah, always think out of the box for our future and very responsible to his family. InsyaAllah, I will take care of this marriage and promise to always make him happy. Thru ups and downs, hope that there is always 'love' between us. May we strong for many years ahead and bercinta sampai Jannah. Amin! Pray for us guys. Wish you a happy life too, remember to always think of Allah =)



Belanja gambar prom night, graduation day, engagement day and finally wedding day. Alhamdullilah. thank you for reading >,<

*pss cerita la pulak awal perkenalan korang. =)

Thursday, June 16, 2016

Tadom Hill, Banting



Salam, 

short vacay kami kali ini adalah ke Tadom Hill resort! 


Yey. Jumaat, 15 Apr merupakan cuti for Declaration of Melaka as Bandar Bersejarah jadi apalah salahnya kita buat sejarah sendiri dengan meleraikan simpulan tali-tali kebingungan hadap reality hidup. Cehh. Travel geng kali ni adalah dari geng LEADS sendiri. 



thank you google for this photo. we didnt have any outstanding photo to share on especially at this area sbb aku gayat nak naik k bye

kami gerak dalam pukul 8 pagi dan sampai ke Banting dalam pukul 10 pagi. Boleh terlajak jalan pulak, luckily one small guy was planting around. Rupanya kene masuk celah jalan lepas jumpa car wash. Haa gituew. Masuk2 ja memang sangat2 teruja sebab aku suka kampung style view. Natural. 

So kami dengan tanpa melengahkan masa terus saja check in. Tak mahal pon. Disebabkan weekday, RM20 per entry. Kalau weekend up to RM23-25 depends on their rate lah u should google on that but normally not more than RM30 per person. Worth your 20 lah bila dapat photo yang cantik tanpa try hard. haha 

tapi aku nasihatkan awal2, cuba lah cari Go Pro ke utk wide lens masa taking photo. Pinjam lah sehari dua Sangat rugi sebenarnya sbb kawasan luas tapi guna lens biasa. Hehe



Kau nak berendam berjam jam lamanya pon boleh. Takde hal. takde limitation pon as long as kau tak hilangkan gelang di tangan. Reminder yaa, ini bekas lombong yang kau tak boleh jangka berapa dalam dia pergi. So, for those who cant swim please use life jacket before entering the water. 

Apa yang boleh aku katakan, tempat ni sangat unik dimana aku boleh rasakan suasana yang jauh dari bandar dan tenang. Perfect place for you to relax and unwind from the hustle and bustle of any town! Get in touch with nature with beautiful view while relaxing in their Bambo Hut ahhh ruginyaaa tak try sleep over kat sana.


Dengar cerita camping packages dia affordable, aku kalau lepas nikah agak2 nak honeymoon husband nak bawak sini pon dah happy sangat sangat dah. Kekeke. 

Aku memang sangat suka suasana ala kampung macam ni. Teringat dulo2 tinggal kat kampung dengan Uwan sangatlah seronok. Main masak2 bawah rumah, nyalakan api dan pasir sebagai ruji utama kami untuk memasak, main panjat2 pokok sampa gedebok jatuh atas tanah. Ahh menggamit kenangan...


Ada pulak buaian tengah Emerald Lake ni. Dah semua ambil peluang laaa nak ligan atas tuh. Tak sedar gemok kau hana ye. Gigih




Bamboo band dia pon boleh tahan kukuh. Jadi kau tak perlu risau kalau gemok ke hape sebab capacity 1 raket boleh kayuh 4 orang. Janji pelan2 kayuh yaa.




Macam dah takde benda nak cerita. so girls, here was the memory of us, may this happiness and relaxing day can be remembered forever. Thank you all for quality time. Miss you girls a lot <3 font="">