Tabung

Monday, May 28, 2012

UTeM Juara Hoki MTUN 2012





alhamdulilahh. dah 20 tahun 1 bulan saye hidup kat muka bumi ni. dimurahkan rezeki olehNya. dipermudahkan segala kerja dan usaha dan hari ni hana masih bangkit meneruskan hidup dengan lebih bersungguh-sungguh. aicehh, dah nak final exam mmg ayat gini ke?

melalui kehidupan yang semakin 'tough' adalah perkara biasa untuk para pelajar tika ni. saat report harus dipersiapkan. melayan karenah presentation yang tah kemana sudahnya. assignment yang boleh tahan juga keterpaksaan menirunya, ahh biasa. itu semua biasa bagi pelajar pada minggu2 terakhir ni. 

dalam kesibukan ni, sempat juga aku luangkan masa seminggu dua ber'training'. owhh ye, baru2 ni ade karnival MTUN Sports Meet 2012. secara rasminya aku join sekaki. main hoki. ape lagi aku boleh main kan. alhamdulillah, result yang sangat menterujainyapon. dapat kalahkan UTHM dengan 6 biji gol disumbatkan. sekali gus menjanjikan kami gold medal bg kategori hoki perempuan =) alhamdulilah. 

kredit gambar kepada kakak amira nasir

tak sia sia turun training. kahkah. gambar2 lain masih menunggu. teringin nak tengok gambar ramai2. =)

gambar sekitar majlis perasmian MTUN 2012 (25 May)





keriangan bersama teammates mmg tak dapat dinafikan. insyaAllah akan berusaha dengan lebih gigih lagi masa depan. 

nak meneruskan perjalanan hakiki seorang pelajar, siapkan report =)
bila lagi ada masa free macam ni..
wish me luck. May Allah bless you all. May Allah opens our heart. May Allah helps us. amin



Sunday, May 13, 2012

Industry Trip : Tenaga Switchgear, PJ



salam
it was 9 May 2012. tenaga switchgear sdn bhd, petaling jaya
my first time trip to industry.
 woke up early that morning. around 4.30 am. not rushing pon but shu baru bangun when i knocked her room door. =.= the awkward moment is when we have to wait for the bus in 45 min.

not a long journey, just take a nap in bus. thinking of nothing.


arrived at tenaga switchgear at 8.55 am and felt awesome because it is such a beautiful place, good condition to work at, nice crews around, and i didn't forget of the smile of all the staffs =)

sebelom tu korang tau ape itu switchgear? haaa, dari ikhsan encik google, kepahaman aku pasal switchgear ni meningkatlah sikit. switchgear adalah gabungan daripada sambungan electrical disconnect switches (disconnector), circuit breaker used to control, protect and isolate electrical equipment. 


this is gas circuit breaker (GCB). one of the product of Tenaga Switchgear (TSG).apa sebenarnya circuit breaker ni? in malay maksudnya pemutus litar. ia berfungsi untuk mempertahankan sesuatu litar elektrik daripada rosak lalu memutuskan litar secara automatik bila adanya overload atau short circuit. fungsinya lebih kurang macam mcb lah, cuma gcb ni untuk high voltage, standard litar yang besar2 and depends on current rating.

kelebihannya senang je, kalau fuse rosak, kita hanya mampu tukar fuse yg baru tapi dengan circuit breaker ni mampu adjust or reset secara automatik mahupon manual.




 this is what they call? lupalah. hewhew. but this is one of the high voltage tester. please google to get more info =) dont malash2 haaa

this is me (if you don't know me). at my back itu adalah gas insulated switchgear (GIS). operate using SF6 gas

and this is the build model for GIS


annoying me and my groupmate. with encik engineer yang byk mambantu kami =)




thanks everyone for this kinda hot pictures and memories. thanks utem, en yunus and en khalil for this trip. insyaAllah i will use this knowledge to make something useful for malaysia, and the only one, my religion. prays for my long journey, in this electrical engineering field. =)