Tabung

Tuesday, December 20, 2011

Allah is Always Be There

salam. 
sometime I feel like can't go on with my life..
i fell alone, nobody besides. 
just a night, no sunshine.
i'm lost ! 

i made the mistakes again n again.....
i made a wrong decision.....
i can't get along with my study...
i can't keep the ukhwah between friends..

but i never despair. 
i never loose hope..
because i know, Allah is there for me to turn on. 
i lost myself, lost everything i owned. 
its all because of my bad...
Allah is teaching me something....
for every single part in my chapter of life...
i know, everything happen for a reason...

i let my hand to write down every plan that i want in my life..
but i let Allah to judge my plan and erase any of them that never suit me, my life.

ya Allah,
show me the way...



guide us every single day
keep us close to You.. 
until the end of time...

i said it every time when i remember You ya Allah..
Alhamdulilahh...
i praises to Allah..
Alhamdulilah....  
Allahu akbar !

aku di sini hanya insan kerdil..
hamba jahil..
manusia hina
yang baru nak kenal dunia..

seminggu yang lepas..
i got a fever.
bad feeling from day one until i realize that i have to return. 
sakit tu hanya Allah yang tau.. 
makan tak selera.. ubat macam tak function..
sepanjang hari aku tidur,
selepas puas mengenangkan nasib diri...

yes, i forgot Allah is watching over me..
i forgot i still have the one that never kick me away...
Allah is there... Allah the Almighty 
turn to Allah, and u will never despair..

on the week..
bukan setakat demam..
my car flat no, tercabut..
terjatuh dari holder..
pecah tengah jalan..
dengan duit tak ada di tangan..
aku tabah..

kereta kemek, 
someone used my car and.....
i really pressure on it..
too afraid to tell my parents..
it's to heavy to place yourself in mine..
yes, i don't have money as well to repair it..

dengan assignment yang nak submit..
hidup memang rasa tertekan sangat...
hidup sempit.. 
sejak tu, aku perasan satu benda.......
Allah duga aku lepas aku buat satu kesalahan besar dalam hidup aku..
sayang kan Allah pada hambaNya walaupon kadang2 kita lupa akan Nya....

ya, aku banyak lakukan kesilapan dalam hidup.
aku tersiksa dengan apa yang aku buat..
aku hilang arah...
tapi Allah masih sayang aku..
Dia turunkan dugaan yang masih mampu aku hadap..
demi untuk kembali mengingatkan aku tentang Dia. 
kembali ke landasan yang betul...

aku kembali padaNya...
tanpa diduga, aku menangis lepas baca ayat2 Nya..
sebak di hati... kerna aku sering melupakanNya..
kini aku kembali mengenal surat2 cinta Nya...
ya Allah, berdosanya aku...
abaikan kekasih hati aku...
pasti Allah merajuk denganku..
ya Allah, ampunkan hambaMu ini.. :'(
kalau aku nampak dosa2 tu....
mungkin aku dah tak di sini..
sebak hati aku, hanya Al-Quran jadi saksi..
hidup aku kembali berisi..
ceria lepas aku lepaskan segalanya pada Allah, tuhan aku yang satu !

aku berdoa dan berharapkan pertolonganNya...
tak henti aku doa...

baru aku sedar, hidup ni walaumacammana hebat pon kita, 
Tuhan yang satu jangan di lupa..
Dialah segalanya... Dia lah penenang setiap masa...
Dia yang mengizinkan kau untuk bahagia..
Dia segalanya dalam hidup kita..

lepas aku kembali mengingatiNya, satu satu masalah aku selesai..
alhamdulillahh.. aku tak tipu... 

Allah buka hati mak untuk bank in duit lebih minggu ni..
even tho mak tak tau lagi pasal apa yang berlaku..
lecturer let us sent the assignment on the next week..
oral jepun pon tangguh..
kereta semua dah settle dengan baik..
nampak tak perjalanannya di situ....
Allah permudahkan jalan aku. alhamdulillah...

kadang-kadang aku terlalu taksub 
nak luahkan masalah aku pada kawan2 dan boy..
sampaikan aku lupa, aku ada Allah yang punya kuasa..
aku terlupa untuk mengadu padaNya..
sampai satu tahap aku dah tak sanggup nak tipu diri sendiri 
yang aku perlukan Allah dalam hidup aku..
kawan2, boy, mak ayah akan pergi satu hari nanti..
tapi Allah, akan setia memerhatikan hambaNya...
sebab tu aku tak boleh lupa Dia...
sebab Dia selalu ada dengan aku..
susah senang aku...

MAAFKAN hamba YA ALLAH. :'(

salam










Thursday, December 1, 2011

Allah Turunkan Hujan untuk Pelangi Muncul di Tengah Panas

hye hye ! salam all

i woke up late in the morning and check my fon. and i found something that i dont realize it yesterday . yeah, DECEMBER is coming!! WOW, dah bulan 12 lah! that's mean, 3 months over here, being a student of UTEM.. and over 1 year my heart had been stolen by someone called boy. hihi *gelak ngade2 meluat giler nak mampus*. tak lama lagi our 1st anniversary la kot kan. this is my first love. kompem2 la excited giler nak celebrate my 1st year. i am sure, engkorang pon akan rasa macam tu bila da ada buah hati pengarang jantung kan. jangan nak hipokrit, be yourself. yes, this is me :) i love my boy so damn much! *hahhaha,klaka pulak. 

no no . anniversary of ours is not the main point i use to write here. i just write on whatever words which cross my mind. anything! let me tell you the story of yesterday. *wah, macam retis pulak kau nak cerita pasal hidup kau* ahh, nak baca, baca. taknak, sudah! hehe

this is me with beloved hockey stick given by MR Yusof Marsidi 
yesterday, the worst feeling i ever had for almost 3 months standing here. not the sad feeling, pathetic, or unsatisfied feeling or whatever. not at all. bukan sedih, kecewa, tak puas hati atau merajuk hati. actually, i dont know how to describe my feeling ! haha. it's weirdo. i felt like i have to commit suicide ! *GAGAha teruknya feeling. 
let me tell you. before this, wa tak pernah kne reject bila sesi pemilihan hoki tiba. seumur hidup wa, siyes. wa tak pernah di reject beb. even pra-sukma pon wa dapat g for the next fasa, tapi wa yang taknak pergi sebab time tu ada camping jamboree international. wa ngade2 di situ. haha. but in reality, bukan wa nak cakap wa ni bagus giler main hoki. wa main biasa2 je. mungkin sebab faktor keadaan membuatkan wa tak pernah tak terpilih on selection to be a player. so you know how it feel, kalau dah kau je asik terpilih tiba2 tak terpilih. worst feeling la jadinya kan. hehe. 

but yesterday, i am not the chosen one to be part of utem team hockey untuk main OPEN USM nanti. wa rasa itulah the worst feeling yg wa pernah rasa selama kat sini. sekali lagi wa cakap, wa bukan nak berlagak bagus ke hape. dah memang ade lagi yg lebih bagus dari wa kat sini, dan dan je la wa terlepas peluang tu. im not blaming anybody. this is what we call, LUCK. there is no luck for yesterday. and wa redha beb. selama ni wa aje asek terpilih and now Allah is showing me something value here. takkan kita je selalu kat atas, orang lain pon nak jugak. Allah turunkan kita hujan di tengah panas sebab nak bagi kita pelangi. tu je yg buat wa strong beb. bila sedih, wa ulang2 ayat tu. hehe. wa percaya rezeki yang Dia bagi. tunggu je pelangi yang bakal Allah jelmakan untuk wa. :) 

lagipon, wa baru 1st year kat sini. lemak la kan tiba2 nak jadi player utem. hihi. relax2 dulu. bagi senior main dan habiskan sisa2 hidup mereka di sini. :P mereka banyak pengalaman n of course boleh main. so, go on seniors, i support u all with all my herat! muahh. hehe,,
4 years i will be here, insyaAllah. slow2 la dulu.


nah, special pose for my blog readers. *walaupon tak ramai. wa tau ada jugak yang membaca. :)  * ade yang komen, wa nampak kurus dalam gambar ni. but in real life, wa da naik 5kg beb. ini serius, bukan main2! so now you get the point? picture is a cheater. ! hihi. *idonthaveanyideawhyilookedthinnerthanthereallife* sigh -.-'

just stop a minute, and SMILE :)

p/s : for the 3rd time wa bagitau, entri ni bukan nak beritahu anda yang wa ni macam bagus, berlagak bagus but just to share this worst feeling. wa hanya insan biasa yang punya perasaan dan berani menceritakan perasaannya itu kepada umum untuk sama2 direnung :)




Sunday, November 20, 2011

My Next Trip To STJ



salam 1 dunia... my next trip to STJ! (19 NOV 2011) a short trip actually. non-officially planning. dont have enough time to spend longer with them all. kesian pulak wa tengok. muka masing2 stress dek SPM yang kejam ! *boleh tak wa cakap kejam?* belajar 2 tahun tapi hanya 2 jam plus minus diberi untuk berjuang -duduk atas kerusi dengan otak yang satu-. adilkan? masa wa dizalimi dah lepas, tiba masa junior2 wa pulak merasa. eh don worry, kalau engkorang tak cuba lagi, one day akan rasa gak kekejaman tentera SPM ni. *wa taknak sambung bicara tentang kekejaman SPM. engkorang nilai le sendiri*

yang lepas biarkan berlalu, now straight to the point, wa melawat adik2 wa je tadi. *non-biological sisters. -.-' . . .  ok, my ex roommates from form 3 to 5 !~ da lama janji nak datang jumpe dia. baru berpeluang nak jumpe hari ni. bawak g makan2 !

this is hanissa and miera :)

wa tak suka buli adik2, sebab tu budak 2 orang ni sayang giler kat wa ! bila wa kate tak jadi datang, berdua ni dah tacing, down on the earth dah. haha. wa saje nak tengok riaksi berdua ni. kawan baik since form 1 tu ! 

macam2 cerita yang wa dengar n bertambah tambah kesian pulak kat mereka ni semua. tak pelah. takkan tumpahnya kuah ke nasi tanpa graviti. masalah dalaman, tolak tepi. fokus kat tanggungjawap kita. *walaupon wa tau, mereka ni tak tenang selagi keadaan tak jernih* tu la namanya dugaan kan? tanpa dugaan, kita takkan mature. tanpa mature kita tak boleh kawin ! tanpa kawin, kita tak boleh ade baby woo. tu yang wa paling takot sebab wa nak sangat2 ade baby yang wa produce kan sendiri.! oh, bby boy, bila nak ketemu jodoh ni. *GATAL giler la weh!

owh wait, i came with my kazen la. emma, i leaved her at her friend's house. that was y she is not in pictures. 

baju bunga2 tu adalah saya . 



satu je lah yang wa perasan ! hidup diorang ni sumpah TAK DE LIFE. means, wa tengok macam hari hari buat benda yang sama. pagi, musolla, sarapan, study, balik, musolla, prep, musolla, study. study. study.  bila wa dah masuk study (campus life) baru la wa dapat rase ADE LIFE! style gitu. ahha ! *macam ni jugakla hidup wa dulu. nak kate orang lain takde life pulak. haishh

agak2 korang kalau budak dua ni dah takde kat STJ, adakah wa akan terus melawat sekolah lama wa? persoalannya, adakah lain2 tujuan yang wa boleh buat kat sana. haaa, tunggu ! ok, wa taknak bebel banyak2. wa happy sebab dapat happykan orang. bye

p/s : teringat zaman wa spm dulu. hostel tu macam wa yang pegang. SERONOK ! :)


Monday, November 14, 2011

Nak Mantap, Ni diaa!

salam 1 malaysia!

wah, happy ! main word yg wa nak korang paham yang wa tengah happy! sebab ape? meh bace pekeliling kat bawah. 


ok, wa baru lepas meMANTAPkan diri wa yang da cukup mantaps ni dengan program Mantap.   dalam pekeliling or info tu kata habis Ahad but alhamdulilah. it was ended with beautiful memories by today (sabtu le). much n more. lot of story! hahaha. siyes wa rasa gempak gile program Mantap ni. (ceh, start essay da puji memuji.)

jujur wa katakan di sini, memang niat taknak pergi beb. siyes wa rase terganggu giler cuti wa yg tak seberape ni. budak2 kelas pon pakat takmo pergi sebab dorang ada yang dah beli tiket pergi balik, ada kenduri kat rumah, jage baby and macam2 la. 

tapi sebab rasa tanggungjawap tu ade, wa join dengan hati yang tak berape nak rela lah (wa sempat bagi surat makluman ni kat mak ayah wa dgn harapan mereka tak izinkan wa join. tapi apakah daya, mak wa sapot beb. wa diam je la. heee)

hari 1st wa dah rasa dah seronoknok dia. fuh, main pijak2 belon, XY game, teka teki, trust your fren, dan cari barang. mmg belecak la ketiak wa dek peluh punya pasal. mmg seronok. ice breaking, kitorang di pecahkan mengikut negeri, ingat nama kemudian dipecahkan balik kepada kaler bju. fuh, sebbaik je ingatan wa ni still ok. 

setiap pelajar dipecahkan kepada 4 kumpulan. setiap kumpulan punyai seorang leader. dan leader wa comel beb. *bodek bos. banyak2 game, XY game la wa rase hormon wa naik tahap kritikal. XY game korang pernah dengar tak? haa, wa pon sengal gak mula2 dengar. apo bondo eyh pakcik ngarut ni, jerit hati kecil wa. mainnya macam ni. setiap leader akan duk setable untuk bincang nak pilih sama ada X atau Y. kalau semua leader pilih Y, semua org akan rugi, depends on the list given. kebijaksanaan dan trick amat diperlukan di sini. sahabat sendiri pon boleh tikam belakang weh. itulah perniagaan. kawan pon bleh makan kawan. *ok, tu kesimpulan yg wa dapat at the end of the game. wa bengang bila dah elok2 bincang sekali tuka selection. mmg macam cila** wa rase. but it was only a game dude. but exactly the same as reality. hampa nak berjaya, trick perlu! 

the next day, just relax. duk setable. lukis poster. then gerak ke masjid sebab.... AGONG datang merasmikan Masjid UTeM wok. wa tgk kereta baginda ajo. tak nampak kelibat eyh. kot2 wa bolehh bergambar sama. sayangnya, wa jauh dri mereka. *wah macam pantun kau.


more sharing klik sini

SABTU, treasure hunt. mmg terbaik la wa rasa kan. macam2 hal. hahahaha. tgk je la aksi2 yang wa sempat rakam (tipu2, gambar wa curi kat FTK UTEM group. hehe)

group mate for treasure hunt. kumplulan 5
Jrobik. dari johor punya style

jrobik ni pon wa da penat beb. belum start treasure hunt lagi tu. macam giler nak buat step. haha sememangnya badan wa tak lembik uh nak lenggang lenggong -.-


soduko owh challenging !
last part, makan epal tanpa sentuh
USHA LAGI AKTIVITI2 KAMI.






amacam seronok tak? hahaha. kalau yang buta seni memang tak nampak keriangan kami kat dalam gambar ni. siyes, wa mmg seronok giler. da lame tak buat aktiviti mencabar macam ni. ( mencabar ke ? ) thanks untuk AJK2 yang susah payah sediakan kegembiraan ni utk kami. sgt2 appreciate la kan. walaupon pada awalnya wa tersenarai untuk jadi urus setia. tapi sebabkan miss communication, wa jadi peserta je lah. ! hahaha 

thanks UTEM. thanks untuk semua kawan2 ! dah, xtau nak ckp ape lagi. bye! :)




Saturday, October 22, 2011

The Worst Day is Yesterday




salam.
hey all. just a diary of a dreamer.the worst day i ever had. !

21 october 2011
morning......
i woke up late! around 7.00 am. just picked up anything in locker yg boleh wa dress up.. forgot about the colour matching, suitable shawl, bag and shoes. *mcmla wa kesah sgt pasal semua tu*. arghh. damn shit. i had a little problem at class that make me looked so stupid, cried again for the hell. giler kau tau! tibe2 je wa meleleh dalam lab td. really fell like i am alone! nobody beside me. to hold my hand to understand that 'circuit' ! yes, it was all about the electric circuit. the main problem is here, i am still confuse. where to put this IC, to connect it with jumper or not. how? what should i do with this, that? atoyai. so annoying. i asked for help, but it was really just a 'help' ...you know what i meant. 

midday...
singgah PC karnival kat PPP. ingatkan nak claim pendrive RM1 for purchase RM50 above. tapi dah habis pulak limited pendrive tu. ! walhal kami beli printer for RM 200+ taw. sayang kan tak dpat pendrive 4gb tu. bad day. bad day!

evening...
tertido depan laptop. jadikan wa terlewat lagi pergi kelas. aishh. what a shame. dah mamai2 tu boleh pulak wa tinggalkan kunci rumah dalam bilik. ok, petang balik rumah, mmg terduduk jap la memikir, where i put the keys. roommate da balik rumah kat selangor pulak, so asked for other housemate to open the door. door was open but my room didn't. cari punya cari.. the last way, gi jumpa felo dan ambil kunci pendua. ptg pulak niat di hati nak turun training but it was raining outside. Ada n Bibi ajak teman g induk, so wa ikot je. :D 

night...
starting for the climax of my story! jeng jeng jeng, it was weirdo for something bad happen 2 times in the range of 1 to 2 hours.! wa lupa lagi nak bawa kunci bersama! damn giler wa rase bila balek dari kampus induk, wa tak dpt nak ingat mana wa letak kunci tu. apahal la wa ni pelupa sangat? rrrrrrr. wa pon ape g, meraung raung la kat dalam rumah sebab tak dpt masuk bilik. niat pulak nak g join konsert satu hati UNIC kat pesta konco utem pukul 8.. mati la wa kalau tak dapat masuk bilik. pikir punya pikir, wa, syusyu (classmate yg giler) n bazilah (roommate) kopakkan pintu. wa tau ni salah dari pandangan undang2, tapi... argh wa lagi malu nak g kacau felo tuk ambil kunci pendua kat pejabat asrama lagi. wa pikir org lain gak yu! haha. pintu dah terbukak... dan wa lega.! hahaha thnx la syusyu n bazilah. :D sebbaik pintu boleh pakai lagi walaupon wa da buat flying kick banyak kali. (ni namanya wa praktikkan kemahiran taek kwan do wa). and the most memorial part bila syusyu offer diri nak panjat tingkat bilik wa dari tangga, menyeludup masuk ke bilik. the point here is, RUMAH WA TINGKAT 3 BEB! kot terjun budak tu ke bawah, tak ke wa yg menyesal seumur hidup! owh, mmg wa tak bagi dia panjat tdi.! kot ye pon nak tunjuk sayang giler kat wa, takpayah la sampai nak gadaikan nyawa senang2 macam tu kan! hahahha. 


nak pergi konsert ni pon ada masalah gak. i forgot to call another friend sebelum gerak sebab dia nak ikot sama. tapi wa boleh senang lenang tinggalkan dia sorang2. taknak rasa serba salah, wa patah balik, amek dia kat ttu3 walaupon wa da syok layan konsert 10 min. ape la pelupa nye wa ni kan. aish.

ending with beautiful performance of UNIC. beautiful? haha the way they sang the song.. give us inspiration and of cos la motivate ourselves..ok, actually, wa tak kenal pon ahli2 UNIC ni sebab wa memang tak kenal sangat artis2 malaysia ni. artis oversea lagilah wa tak ambil tau.. wa hanya kenal lagu2 dorang yang best tu. just nak tenangkan hati sbb da lalui hari paling tut, so i arrived there to support them! puas dapat denga lagu2 mereka selapas melalui hari yg cukup teruk!  
tenang hati pergi konsert nasyid. hihi



i dont really know what was happening to me on yesterday.. apa yang wa buat, tak betul. something wrong somewhere. i cried for stupid reason, no better luck to get the gift, keys left inside my room, woke up late and more more more. yes, Allah turunkan hujan sebab nak bagi kita pelangi.. Allah bagi kita dugaan untuk jadikan kita lebih baik dari semalam :) mungkin ada sesuatu yang Allah nak bagi wa belajar dari semua kelalaian yang dah wa lakukan. atas kelalaian tu la wa dapat beringat balik, untuk terus bersyukur atas semua nikmatNya walaupon kadang2 kita lupakan Dia, tapi Dia tak pernah lupakan kita.... :) i love u Allah .

assalamulalaikum. ktata

p/s: takot nak tinggal kunci lagi -.- vandalisme bukan makanan wa!


Sunday, October 9, 2011

Ape Yang Kecoh2 Ni, Bersyukur Je lah!




Sebulan wa kat sini. dem shit la kalau wa kata semua benda positif je. hidup ni nak jujur. tak nak tipu. so wa akan cerita kan luar dalam ape yang wa rasa selama sebulan wa kat tempat baru ni. ahh bukan nak bukak pekung di dada. malu lah. just a diary. boleh terima? kalau tak boleh jawapan engkorang, silalah close page ni sekarang sebelum sakit hati ya. ouh !

firstly wa nak sentuh pasal kemudahan kolej kediaman...
tak sangka utem macam ni. belom ada lagi wa terdengar jiran2 wa jerit perogol masuk rumah. belom lagi ada budak2 bilik wa jatuh tersombol tangga. belom pulak wa jumpa rumah tak berpintu. segalanya cukup bagi wa. alhamdulilah.  kutkm (kolej universiti teknikal kebangsaan malaysia) 10 tahun punya cerita. rumah kedai je beb. untung tak untung utem ni? 

***********

amendeeeee nih! bus cam hampeh. kejap ade kejap takde. pakcik bus makan telur je ke hari2,tak larat nak bawak bus? gaji sah2 gaji buta ?. S**t la tahi ! owh kata si polan kepada si polin . tanpa membuang masa, aku dan kawan2 habiskan sisa2 hidup dengan berjalan je pulang ke rumah. dekat tak dekat, berpeluh jugak ketiak wa kasitau ni. mamat mamat kereta macam tutt tak gentleman langsung nak bagi tompang. ohh. takpe2 tunggulah wa dapat kereta nanti. cit!~

*********

pengangkutan..
bukan wa je bermasalah dengan benda ni. ramai yang merungut. tapi wa buat2 pekak telinga la bila penolong naib canselor kate nak tambahkan bus lagi,in progress. ahh wa tak kira. 
minggu ketiga, wa dah bawak kereta. ape nak jadi jadi lah. baru 1st year dah nak bawak kenderaan sendiri. orang boleh tahan sampai 2 tahun. tapi wa... 2 minggu je wa tahan nok. sungguh lemah tahap kesabaran wa, wa akui. hatttiuhh la! dulik pulak mulut busuk tu nak berkata, janji wa happy, masa wa tak terbuang nak tunggu bus berjam! *padahal lebih masa kat mana? diam*

makanan...
event : breakfast
rabu : mee goreng + teh 'o' secawan (RM2.00)
khamis : kueh tiaw + teh 'o' secawan (RM2.80)
jumaat : kueh tiaw + teh 'o' secawan (RM2.50)
isnin : kueh tiaw seciput + teh 'o' secawan + sosej goreng (RM3.00)
member : kueh tiaw + sosej + air kosong (RM2.20)

tempat : cafe kampus industri.
dem! apahal harga tak tetap? ikot mood kau ke ape kak? wa lawa hari isnin, lu teran wa cukup2. apa jenis berniaga lu nih? tunggu ! wa sabar lagi ni. 

event : tengahari
masak nasi sendiri, beli lauk. cukup jimat!

muka stress wa time spm dulu


belajar..
sape cakap wa tak de masalah pada pelajaran? wa bukan pelajar pintar. kalau pintar dah lama wa fly amek phd kat oxford. wa insan lemah durjana. lagi2 elektrik. ya, wa mention kan di situ! wa lemah bab2 litar elektrik ni. dalam sebulan, boleh dah wa kenal dan tau nak guna breadboard, multimeter, and SO ON. tapi masalah wa, wa bukan pelajar genius. wa tau salah wa,  sape suruh tak makan kismis berbakul time spm dulu. sape suruh bercintan time matrik dulu. sape suruh tengok muvie kat kuliah fizik dulu. sape suruh semua tu? hah padan muka wa! sekarang, amek kau! belajar la sendiri nak kenal litar tu. 

argh tension. budak2 kelas ramai diploma (poli, utem etc) . dorang agak master sebab dah pernah belajar. wa mane boleh tengok orang lain genius. dasar melayu! wa mmg jeles. tapi wa sabar. wa yakin, rezeki wa mmg kat elektrik ni walaupon pada awalnya wa tak suka...... eeeee

kawan...
kawan pura2 baik bersepah wa jumpa. yang kekal tak semua. ahh, ok jah kawan2 kat sini. just 4 weeks, dah boleh berkawan, lepak sama2, makan sama2, susah sama2, gelak sama2. yg tu, wa takde masalah sgt. cuma.... wa tak kenal lagi semua bdak kelas wa espc yg lelaki la. 

kos yang wa amik sekarang...
ramai duk tertanya-tanya dulu. ape beza Engineer Scientist dan Engineer Technologist. kalau engkorang tak tau lagi, UTeM merupakan institut pengajiaan tinggi awam pertama yang mewujudkan fakulti baru iaitu Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK). dan dibawahnya ada 4 kos penting atau apatahnamadia. ada kejuruteraan mekanikal, elektrik, komputer dan elektronic. IPTA lain tak ada lagi beb. UTeM is the pioneer ! bangga tak bangga>?? bezanya senang je. scientist design and create something but a technologist renovate the design to be more useful, under creative and innovative. nampak tak permainannya di situ? haha . macamni lah. mana kos yang ade teknologi kejuruteraan tu, technologist la tu. selebihnya adalah scientist. UTeM tercipta memang untuk technologist tapi matlamat tu lari sikit sejak 10 tahun yang lalu,bila tersalah tumpu pada scientist. jangan terkejut kalau tak lama lagi FTK jadi favorite course kat Malaysia ni. berpusu-pusu anak muda nak pilih kos ni sebab apa? sebab dunia kini lebih memerlukan engineer technologist dari scientist. boleh cari sumber dari mana2. wa yakin ni sebab lecturer wa yg bgtau. wa ingt je. 

ape wa bebel lagi pasal FTK nih.. -.- 

duit..
honestly wa cakap, wa memang takde masalah dengan duit. sangkut2 sikit tu alah bisa tegal biasa lah. kat matrik dah terbiasa 20 inggit tahan 3 hari. whatthesmallestmatter je tu sume. kawan2 ramai anak orang berade. ape de hal. pinjam la dulu kan. bhahahha. wa baru niat ni, belum pernah try pinjam nok.

ok dah. penat wa bebel. just a diary. tak setuju, ni makannya...! panggggg. hihi. ape yang kecoh2 ni, bersyukur je lah! wa nak gerak dulu lah. wa penat giler dah ni. kbai

p/s : sumpah wa sayang giler mak ayah wa!



Friday, September 23, 2011

Akhirnya, Kereta Idaman!


alhamdulilah. akhirnya jumpe jugak kereta idaman wa. fuhh. susah taw nak cari... tanpa perlu ke kedai kerata. owh kerata idaman.. 


kereta.....
merupakan satu keperluan.. bukan lagi kehendak. hidup sebagai seorang pelajar utem, memang memerlukan KENDERAAN. ye, kendaraan. tak kiralah motor, kereta mahupon basikal. sangat berguna... setelah berfikir panjang, mak benarkan wa bawa kereta untuk teruskan hidup di perantauan ni.... *perantau la sangat kau! alhamdulilahh. syukur ayah n mak dah bagi keizinan ni. kalau nak cerita keperitan wa menunggu bus, boleh. tapi masalahnya, engkorang nak baca ke? takde maknenyer kan? haha. wa taknak la cerita nanti you ol tacing~

kereta + pooh sticker = awesome! 

inilah idaman wa... kereta apaponlah, myvi, viva, vios... yang menjadi kegilaan remaja comel zaman sekarang adalah tampal2 sticker pooh bajet hot hot kejadahnya tu! *statement mengarot. ok. maaf, wa sorang je gile pooh kot!! wa tampilkan, satu2 nya gambar wa dengan kereta idaman yang kini milik wa! HAHAHHAHHAHA. *gelak bangge



tak sangka lah! wa jumpe jugak kereta idaman ni. tu yang boleh show off dengan engkorang...... apahal? korang jeles? hahahha. ok2 mcam tak logik pulak tiba2 wa dapat kereta sebijik. sape nak bagi?. wa memang nak bawak kereta dah, tapi bukan kereta yang ini.. ni wa pinjam je tuk bergambar... jgn la mara! hihi. 

tah sape punya kereta wa cilok nak bergambar sama. thnx ye kak. kereta awak buat saye teruja dan terus nak bergambar same. jgn marah ye amek gambar tanpa izin.. hihi.awak memang cool sebab giler POOH jugak macam saye! kalau awak terbaca post ni, saye nak awak tau yang saye dah jatuh cinta dengan POOH car awak!  saye harap saye dapat jumpa awak depan2 tak kisah la sape pon awak.. ( hrap2 pelajar utem la :P ) 

kalau rasa tak cun, tu masalah korang, wa tak kisah pon pandangan engkorang. haha ok bai

p/s: jumpa kat mcd ayer keroh tadi dan terus teruja sampai meleleh air liur. lovely car!! wa nak jugakkkkkkkk! -.-

Monday, September 19, 2011

Minggu ke 3 : Hias Meja


meja alas baru. book stand ala miaw :D
simple in pink

kasi semangat sikit nak balajo. jom! 


Friday, September 16, 2011

6 Tahun Punya Rindu

Santai here. :D 
just a diary to create on. tak mengharapkan pon orang nak baca. yelah, wa bukan femes macam Irine Nadia, Yuyu Zulaikha, Hanis Zalikha and so so on. wa cuma winna shinta je. cerita ni hanya untuk dibaca sendiri again n again. 


6 Tahun tak jejakkan kaki ke pasir pantai. owh, rindunyaa. nak main pasir pantai dan melihat keindahan laut. sejak 2006 if i am not mistaken, tsunami paling teruk yang melibatkan Malaysia. ya, utara malaysia. sejak tu, memang fobia nak ke laut dah. mak pon dah tak bawak picnic at the beach. how pity i am. i lost a few years to play around the beach and build some castle sand, wearing baju tidur with no hair cover and making new friends on the same age bila tga bosan2 main air laut, observe the nelayans on the boat from the beach and main tidur2 waiting for the ombak untuk pukul badan kita. owhh it was all happen during my childhood. tapi tak lama, keindahan zaman kanak-kanak bermain di tepi pantai tu hilang lepas kejadian tersebut. mak dah taknak bawak kami bermandi manda kat mana2 pantai lagi. BUT IT'S OK. i knew the best from her. i knew she is always worried about us. and i dont blame on her, never! sbb dah lama tak ke laut la, wa putih sampai sekarang. (any motive there :P? )
i love u mum. hihi


gambar ni diambil seminggu selepas sah wa jadi warganegara UTeM. ( 11 september) wa join ayah with his school event. sambil nyelam, minum air. wa beranikan diri ke tepi laut, niat di hati nak main cuci2 kaki but totally disable. wa dan family kene fly via our only gen2 ke rumah for preparing my things yang tak sempat packing tu. haha. baru je habis orientasi kot. bawak baju for a week only. so terpaksa balik rumah la.


so bila dah jumpa pantai ni, agak terencat la jadinyaaa. hihi. layankan ajo.
ni hari ahad pagi, after breakfast. program dengan guru2 Tampin. tak join sangat aktiviti sebab lambat sampai. kereta ayah buat hal.


that's all. takpayah nak selenge sangat la kan~ bye nak layan fb pulak

Thursday, September 15, 2011

Sepanjang Minggu Haluan Siswa UTeM Kemasukan Ijazah 2011

salam semua
Alhamdulillah. akhirnyaaaa. bermula jugak kuliah yang aku tunggu lebih 4 bulan dulu. setelah perit getir ber'minggu haluan siswa', lepas jugak lah seksa tuh. hahahha. aishh. bukan la mhs ni kne dera ke hape. just seksa bila nak tunggu turn bus. nak buat mcm mana kan, ni la namanya dugaan. kalau tak susah bukan kesabaran la yang kita dapat. kenapa pulak nak kena tunggu turn bus, meh aku story sikit. UTeM adalah antara universiti yang baru ditubuhkan iaitu lebih kurang 11 tahun yang lepas. jadi kolej kediaman rasmi di kampus induk masih belum siap sepenuhnya, maka itu, pihak UTeM telah menyediakan rumah sewa untuk pelajar tahun 1 dan 2. memang bersepah la kan dari main campus. so, sebab tu perkhidmatan bus tu adalah penting dan boleh buatkan kita menangis bila tak hade bus.

..................

bermula dari hari pendaftaran... (4sept)
segalanya JUST FINE. sebabnya, sangat professional la kan. serahkan apa2 yang mereka perlukan, just ikot flow dewan tu. senang je dan pantas. 

pukul 5 dah get ready kat bawah bangunan hostel, owh ye.. wa dapat kolej kediaman TTU3, sangat dekat dengan kampus industri. tapi nak ke kampus induk, 20 minit jugak laa. makan disediakan sepanjang 6 hari MHS. seronok ok!~ malam dah start MHS. taklimat dan pembahagian kumpulan. group 94, anyone? hhaha. wa tak sempat nak kenal2 mintak fb sume la. LDK (latihan dalam kumpulan) bnyk di skip.

...................

5sept...
aluan dari penolong naib canceler. baru ceramah pertama, ada yang lantang bersuara kan tentang akreditasi kos baru iaitu fakulti teknologi kejuruteraan. wa ingtkan wa sorang je yang pernah rasa tak puas hati tntang ni.. tapi rupanya, ramai lagi.. tapi wa dah tau lah knapa kos ni belum dikreditasi. sebabnya belum ada yang graduate lagi. kalau nak tau lebih lanjut, boleh la cri mana2 sumber k. dulu pon wa ade cerita pasal ni. ceramah2 then malam ada sesi bersama MPP (majlis perwakilan pelajar). terbaik la jugak, kenal dengan MPP, tapi tak hingat sangat lah muke2 nyer. haha. 

.....................

6sept
perasmian minggu haluan siswa. YB yang datang adalah Dato' Saifuddin Abdullah. wa niat memang taknak denga lah ceramah dia sebab wa dah ngantuk giler babeng kot. sebelum tu ade ceramah holistik pelajar lah hape kebendanyalah!~ tapi dato was too sempoi la wa bagitau u all. wa lupakan niat nak membute. tekun mendengar. memang seronok. dia bercakap dan melontar idea. 

....................

8 sept
hari bersama fakulti, baru la dapat jumpa kawan2 yang 1 kos dengan wa. yang tak boleh blaaa, ade sorang mmber wa ni, kenal pon dekat group utem laa. kat facebook mmg rancak giler berborak sebelum melangkah ke UTeM sampai lupa nak tanya dapat kolej kediaman mana bila dah masuk sini. cuba lah bayangkan, last2 jadi housemate sendiri kot padahal hari khamis tu baru tau yang su adalah housemate wa dan jugak coursemate~. dem. daftar subject jugak time ni. 1st time jumpa coursemates. 

....................

9sept
pagi senamrobik dan pengenalan kepada kompleks sukan UTeM. wa teruja sebab ade turf hoki beb. kembang bulu ketiak wa bangga punya pasal.
malam kebudayaan. ok, tak banyak nak cerita sebab wa tertido kot.

..............

DAN BLA BLA BLA. hahha. ekceli wa tak hingat sangat la susunan program tu.  banyak lagi bende lain yang wa nak ingat. ceramah memang banyak. ceramah tatatertib, salahgunaan dadah, permakaian mahasiswa/i, ceramah agama dan lain2. yang paling wa tersentuh ialah time ceramah pengalahgunaan dadah. berkesan la jugak pihak sana(idontknowwhattheycallthem) sediakan video2 yang real seorang penagih dan hisap gam berkomunikasi. sangat takot kalau ahli keluarga kita ada yang terjebak. terr. nak nangis jugak la tgk video tu sbb terbayangkan mereka adalah family kita. subhanallah, mintak jauhh.

komen sepanjang MHS? semua nya ok je. part nak tunggu bus tu je lah. kne bersabar sikit. fasilitator? ok ja, tak hade la orientasi macam sekolah dulu. salah sikit terus nak menghukum, tak ade la mcm tu bila dah kat u. everything was fine. tak ada apa yang nak ditakotkan. just relax, and follow the flow. yang tak datang MHS sangat rugi kot. be positive, insyaAllah ok kot.
alhamdulilah, segalanya berjalan dengan lancar. tak ade masalah, dipermudahkan segalanya. :) 

wa story panjang2 ni bukan ape.. ni sebagai satu cerita yang boleh dikongsi bersama dengan pelajar2 baru yang akan ke UTeM. dunia sekarang dah maju beb. nak tau ape je, smua hujung cari. guna tenagaa je. macam wa buat dulu, sangat mengharapkan senior2 akan bercerita kat blog sepanjang MHS. tapi agak hampa sebab yang bercerita dan tersenarai dlm pilihan google tak ramai. so wa tak dapat maklumat mcmmana sebenarnya hala tuju MHS ni supaya senang nak buat preparation. so bagi wa, kalau wa dah tolong publish cerita MHS yang wa dah alami, mungkin la dpt membantu junior2 yang akan masuk ke UTeM ni. insyaAllah. moga manfaat tuk semua :)



Jom usha jap gambar2 yang wa sempat snap

suasana lepas solat berjemaah di masjid UTeM. berebut jugak nak naik bus.


my roommates and fairus, ex-schoolmate. skodeng la blazer tu..
besar kot. but smart la. haha

i have the option. to kill everyone there or to shit the camera. i chose to shit this cam  -.-
taken at 12 to 1 a.m while waiting the bus.

this is my housemate. please contact them if u want to stalk me by. haha. 

she is my best friend. from we were on thirteen until now..
dari sekolah same2  lap hingus.
then in matrik, sama2 layan muvie.
n now together will be graduate on the same place

this is me of cos. 

my best hockeymate. hope dapat main untuk fakulti dan UTeM :DD


tak banyak gambar la beb. gambar SS je banyak. oklah tu kan. hihi. enjoy everybody. good luck :)



Saturday, September 3, 2011

Secebis Doa Sebelum Melangkah ke UTeM



Salam sayang. Penat beraya dan packing barang. aishh. Macam esok tak ada ape2 lak. Packing pon ala kadar je. td duk penat raya dengan kawan2 kampung. Selesai je sesi pendaftaran besok, secara rasminya, aku adalah PELAJAR TAHUN PERTAMA UTEM. esok la, skrang belum lagi. cuma nak luahkan perasaan je kat sini. sumpah macam2 rasa dalam hati ni. takot? happy? exsaited? ngeri? 

Moga dipermudahkan segala urusan. 4SEPT2011. Bakal mencatat sejarah tersendiri buat diri sendiri dengan hadirnya seorang gadis sadis ala cekedis ke pengajian seterusnya. Dah boleh pasang niat betul2 nak graduate dgn cemerlang. InsyaAllah. Semoga ditabahkan hati Hana Zainal sepanjang pengajian :D amin amin

Ya Allah, permudahkan aku dan rakan2 yang lain. moga tak berlaku insiden yang tak dirancang mahupon tak diminta. berikan kami kekuatan dan ketabahan sepanjang perjalanan kami menuntut ilmuMu ya Allah.supaya dapat kami berbakti padaMu, pada agamaMu, pada negara, bangsa dan keturunan kami. Jangan Kau pesongkan niat kami ini ya Allah. dengan perkara yang melalaikan kami. dengan dugaan yang membawa kami keluar dari landasan agamaMu. yang memutuskan ukhwah sesama sedara seislam kami. juga jauhkan kami dari gangguan syaitan yang direjim. Lindungilah kami dengan rahmat suciMu. ya Allah... ya tuhan ku!


Gambar Hiasan Raya ke 5 :D
Sekadar memori bersama. Nurul, Alin, aku.

Abbas, Anip, Falihin, Nashriq. 


P/S: seronok dalam kedukaan. apa2 je lah!

Thursday, September 1, 2011

Raya Sempoi

salam
SELAMAT HARI RAYA. wah. meriah kan masing2 beraya. hush, tahniah la korang! haha. guwa rasa raye tak raye je. cece padahal meriah giler kot. alhamdulilah. walaupon meriah, masih ingat pada yang telah tiada. arwah wan, mak teh,mak long, paklong, ami naim dan ramai lagi yang dah kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah. 

mai nak share beberapa keping gambar. bagi jeles sikit lu orang pada wa. *macam retis punya ayat. dem -.-

my beloved parents .ILY

gile bergambar kazen wa yang sorang ni

kahkah. beg mak guwa tu. guwa tukang iklan je


cuma rasa terkilan je tadi. mana tak nyee. sedara mara wa ade buat BBQ raya dan tak dapat join sebab terlalu lah penat. owh dem! kalau tak ikotkan sangat rasa penat tu, kompem giler guwa tengah happy sekarang. suka kot meriah2. family guwa nih pulak hiruk mereka, pergh. terbaik meriahnye! hahaha. but it's ok. next year, umur panjang, insyaAllah. nyesal beb. urm. *ok, wa positif. tak guna menyesal di kemudian hari.

penat bukan buat ketupat ke bakar lemang ke tadi. takdenyer. cume penat sebab dah happy2 dengan boboy! wahhh, 1st time taw boboy datang rumah. jumpa mak, ayah, umie, wan, atok n lain2. mmg seronok. family pon terima baik kedatangan tu. opps, bukan kedatangan berbaur pertunangan yeh. hanya singgah berhari raya ajo. gambar memang dia tak dapek la den nak upload yo. hihi

sekitar hari raya pertama....





ok. takboleh upload banyak2 sebab masih penat nih. hihi. guwa harap korang semua enjoy k raya ni. tak payah nak sakan sangat pon takpe kot. just be happy walaupon tak sakan mana. kalau positif diri kita, insyaAllah. positif la setiap yang kita lalui. happy tu positif kan. so, pandai2 lu orang la nak buat tuka2 charge dalam diri tuh. main point here is, petang happy, malam pulak sedih. muahhaha. ok bai

p/s: wa macam rasa senyuman terukir tu macam ala2 retis la. korang tak rasa ke?. dem dem!~