Tabung

Saturday, October 22, 2011

The Worst Day is Yesterday




salam.
hey all. just a diary of a dreamer.the worst day i ever had. !

21 october 2011
morning......
i woke up late! around 7.00 am. just picked up anything in locker yg boleh wa dress up.. forgot about the colour matching, suitable shawl, bag and shoes. *mcmla wa kesah sgt pasal semua tu*. arghh. damn shit. i had a little problem at class that make me looked so stupid, cried again for the hell. giler kau tau! tibe2 je wa meleleh dalam lab td. really fell like i am alone! nobody beside me. to hold my hand to understand that 'circuit' ! yes, it was all about the electric circuit. the main problem is here, i am still confuse. where to put this IC, to connect it with jumper or not. how? what should i do with this, that? atoyai. so annoying. i asked for help, but it was really just a 'help' ...you know what i meant. 

midday...
singgah PC karnival kat PPP. ingatkan nak claim pendrive RM1 for purchase RM50 above. tapi dah habis pulak limited pendrive tu. ! walhal kami beli printer for RM 200+ taw. sayang kan tak dpat pendrive 4gb tu. bad day. bad day!

evening...
tertido depan laptop. jadikan wa terlewat lagi pergi kelas. aishh. what a shame. dah mamai2 tu boleh pulak wa tinggalkan kunci rumah dalam bilik. ok, petang balik rumah, mmg terduduk jap la memikir, where i put the keys. roommate da balik rumah kat selangor pulak, so asked for other housemate to open the door. door was open but my room didn't. cari punya cari.. the last way, gi jumpa felo dan ambil kunci pendua. ptg pulak niat di hati nak turun training but it was raining outside. Ada n Bibi ajak teman g induk, so wa ikot je. :D 

night...
starting for the climax of my story! jeng jeng jeng, it was weirdo for something bad happen 2 times in the range of 1 to 2 hours.! wa lupa lagi nak bawa kunci bersama! damn giler wa rase bila balek dari kampus induk, wa tak dpt nak ingat mana wa letak kunci tu. apahal la wa ni pelupa sangat? rrrrrrr. wa pon ape g, meraung raung la kat dalam rumah sebab tak dpt masuk bilik. niat pulak nak g join konsert satu hati UNIC kat pesta konco utem pukul 8.. mati la wa kalau tak dapat masuk bilik. pikir punya pikir, wa, syusyu (classmate yg giler) n bazilah (roommate) kopakkan pintu. wa tau ni salah dari pandangan undang2, tapi... argh wa lagi malu nak g kacau felo tuk ambil kunci pendua kat pejabat asrama lagi. wa pikir org lain gak yu! haha. pintu dah terbukak... dan wa lega.! hahaha thnx la syusyu n bazilah. :D sebbaik pintu boleh pakai lagi walaupon wa da buat flying kick banyak kali. (ni namanya wa praktikkan kemahiran taek kwan do wa). and the most memorial part bila syusyu offer diri nak panjat tingkat bilik wa dari tangga, menyeludup masuk ke bilik. the point here is, RUMAH WA TINGKAT 3 BEB! kot terjun budak tu ke bawah, tak ke wa yg menyesal seumur hidup! owh, mmg wa tak bagi dia panjat tdi.! kot ye pon nak tunjuk sayang giler kat wa, takpayah la sampai nak gadaikan nyawa senang2 macam tu kan! hahahha. 


nak pergi konsert ni pon ada masalah gak. i forgot to call another friend sebelum gerak sebab dia nak ikot sama. tapi wa boleh senang lenang tinggalkan dia sorang2. taknak rasa serba salah, wa patah balik, amek dia kat ttu3 walaupon wa da syok layan konsert 10 min. ape la pelupa nye wa ni kan. aish.

ending with beautiful performance of UNIC. beautiful? haha the way they sang the song.. give us inspiration and of cos la motivate ourselves..ok, actually, wa tak kenal pon ahli2 UNIC ni sebab wa memang tak kenal sangat artis2 malaysia ni. artis oversea lagilah wa tak ambil tau.. wa hanya kenal lagu2 dorang yang best tu. just nak tenangkan hati sbb da lalui hari paling tut, so i arrived there to support them! puas dapat denga lagu2 mereka selapas melalui hari yg cukup teruk!  
tenang hati pergi konsert nasyid. hihi



i dont really know what was happening to me on yesterday.. apa yang wa buat, tak betul. something wrong somewhere. i cried for stupid reason, no better luck to get the gift, keys left inside my room, woke up late and more more more. yes, Allah turunkan hujan sebab nak bagi kita pelangi.. Allah bagi kita dugaan untuk jadikan kita lebih baik dari semalam :) mungkin ada sesuatu yang Allah nak bagi wa belajar dari semua kelalaian yang dah wa lakukan. atas kelalaian tu la wa dapat beringat balik, untuk terus bersyukur atas semua nikmatNya walaupon kadang2 kita lupakan Dia, tapi Dia tak pernah lupakan kita.... :) i love u Allah .

assalamulalaikum. ktata

p/s: takot nak tinggal kunci lagi -.- vandalisme bukan makanan wa!


Sunday, October 9, 2011

Ape Yang Kecoh2 Ni, Bersyukur Je lah!




Sebulan wa kat sini. dem shit la kalau wa kata semua benda positif je. hidup ni nak jujur. tak nak tipu. so wa akan cerita kan luar dalam ape yang wa rasa selama sebulan wa kat tempat baru ni. ahh bukan nak bukak pekung di dada. malu lah. just a diary. boleh terima? kalau tak boleh jawapan engkorang, silalah close page ni sekarang sebelum sakit hati ya. ouh !

firstly wa nak sentuh pasal kemudahan kolej kediaman...
tak sangka utem macam ni. belom ada lagi wa terdengar jiran2 wa jerit perogol masuk rumah. belom lagi ada budak2 bilik wa jatuh tersombol tangga. belom pulak wa jumpa rumah tak berpintu. segalanya cukup bagi wa. alhamdulilah.  kutkm (kolej universiti teknikal kebangsaan malaysia) 10 tahun punya cerita. rumah kedai je beb. untung tak untung utem ni? 

***********

amendeeeee nih! bus cam hampeh. kejap ade kejap takde. pakcik bus makan telur je ke hari2,tak larat nak bawak bus? gaji sah2 gaji buta ?. S**t la tahi ! owh kata si polan kepada si polin . tanpa membuang masa, aku dan kawan2 habiskan sisa2 hidup dengan berjalan je pulang ke rumah. dekat tak dekat, berpeluh jugak ketiak wa kasitau ni. mamat mamat kereta macam tutt tak gentleman langsung nak bagi tompang. ohh. takpe2 tunggulah wa dapat kereta nanti. cit!~

*********

pengangkutan..
bukan wa je bermasalah dengan benda ni. ramai yang merungut. tapi wa buat2 pekak telinga la bila penolong naib canselor kate nak tambahkan bus lagi,in progress. ahh wa tak kira. 
minggu ketiga, wa dah bawak kereta. ape nak jadi jadi lah. baru 1st year dah nak bawak kenderaan sendiri. orang boleh tahan sampai 2 tahun. tapi wa... 2 minggu je wa tahan nok. sungguh lemah tahap kesabaran wa, wa akui. hatttiuhh la! dulik pulak mulut busuk tu nak berkata, janji wa happy, masa wa tak terbuang nak tunggu bus berjam! *padahal lebih masa kat mana? diam*

makanan...
event : breakfast
rabu : mee goreng + teh 'o' secawan (RM2.00)
khamis : kueh tiaw + teh 'o' secawan (RM2.80)
jumaat : kueh tiaw + teh 'o' secawan (RM2.50)
isnin : kueh tiaw seciput + teh 'o' secawan + sosej goreng (RM3.00)
member : kueh tiaw + sosej + air kosong (RM2.20)

tempat : cafe kampus industri.
dem! apahal harga tak tetap? ikot mood kau ke ape kak? wa lawa hari isnin, lu teran wa cukup2. apa jenis berniaga lu nih? tunggu ! wa sabar lagi ni. 

event : tengahari
masak nasi sendiri, beli lauk. cukup jimat!

muka stress wa time spm dulu


belajar..
sape cakap wa tak de masalah pada pelajaran? wa bukan pelajar pintar. kalau pintar dah lama wa fly amek phd kat oxford. wa insan lemah durjana. lagi2 elektrik. ya, wa mention kan di situ! wa lemah bab2 litar elektrik ni. dalam sebulan, boleh dah wa kenal dan tau nak guna breadboard, multimeter, and SO ON. tapi masalah wa, wa bukan pelajar genius. wa tau salah wa,  sape suruh tak makan kismis berbakul time spm dulu. sape suruh bercintan time matrik dulu. sape suruh tengok muvie kat kuliah fizik dulu. sape suruh semua tu? hah padan muka wa! sekarang, amek kau! belajar la sendiri nak kenal litar tu. 

argh tension. budak2 kelas ramai diploma (poli, utem etc) . dorang agak master sebab dah pernah belajar. wa mane boleh tengok orang lain genius. dasar melayu! wa mmg jeles. tapi wa sabar. wa yakin, rezeki wa mmg kat elektrik ni walaupon pada awalnya wa tak suka...... eeeee

kawan...
kawan pura2 baik bersepah wa jumpa. yang kekal tak semua. ahh, ok jah kawan2 kat sini. just 4 weeks, dah boleh berkawan, lepak sama2, makan sama2, susah sama2, gelak sama2. yg tu, wa takde masalah sgt. cuma.... wa tak kenal lagi semua bdak kelas wa espc yg lelaki la. 

kos yang wa amik sekarang...
ramai duk tertanya-tanya dulu. ape beza Engineer Scientist dan Engineer Technologist. kalau engkorang tak tau lagi, UTeM merupakan institut pengajiaan tinggi awam pertama yang mewujudkan fakulti baru iaitu Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK). dan dibawahnya ada 4 kos penting atau apatahnamadia. ada kejuruteraan mekanikal, elektrik, komputer dan elektronic. IPTA lain tak ada lagi beb. UTeM is the pioneer ! bangga tak bangga>?? bezanya senang je. scientist design and create something but a technologist renovate the design to be more useful, under creative and innovative. nampak tak permainannya di situ? haha . macamni lah. mana kos yang ade teknologi kejuruteraan tu, technologist la tu. selebihnya adalah scientist. UTeM tercipta memang untuk technologist tapi matlamat tu lari sikit sejak 10 tahun yang lalu,bila tersalah tumpu pada scientist. jangan terkejut kalau tak lama lagi FTK jadi favorite course kat Malaysia ni. berpusu-pusu anak muda nak pilih kos ni sebab apa? sebab dunia kini lebih memerlukan engineer technologist dari scientist. boleh cari sumber dari mana2. wa yakin ni sebab lecturer wa yg bgtau. wa ingt je. 

ape wa bebel lagi pasal FTK nih.. -.- 

duit..
honestly wa cakap, wa memang takde masalah dengan duit. sangkut2 sikit tu alah bisa tegal biasa lah. kat matrik dah terbiasa 20 inggit tahan 3 hari. whatthesmallestmatter je tu sume. kawan2 ramai anak orang berade. ape de hal. pinjam la dulu kan. bhahahha. wa baru niat ni, belum pernah try pinjam nok.

ok dah. penat wa bebel. just a diary. tak setuju, ni makannya...! panggggg. hihi. ape yang kecoh2 ni, bersyukur je lah! wa nak gerak dulu lah. wa penat giler dah ni. kbai

p/s : sumpah wa sayang giler mak ayah wa!