Tabung

Tuesday, August 30, 2011

Guwa Raya


e-card Raya wa yang kedua! muehehe. guwa tau guwa tak kreatif tapi guwa ikhlas giler babeng taw. guwa letak je masjid,corak, gambar bagai tu ikot selera tekak guwa. cantik tak cantik, tu belakang cerita. dari hati gua yang tengah gondok (seronok) nak raya ni. aisey. macam tak caye je esok raye! pertama sekali, semestinya wa nak mintak maaf kalau wa ade terkentot depan korang semua. dan korang pulak kalau wa tanye ape punya bau ni, mesti korang g sedut bau kentot sblum analyse kan yang bau itu adalah kentot dan mulalah nak buat2 tutup idung sebab kononnya kentot orang lain je busuk padahal kentot korang pon lebih kurang bau belacan cicah coca cola je! *perkara normal yang korang selalu buat, eleyh jangan nak tipu!~ 
-apahal cerita pasal kentot? tah, wa dah terjebak dengan Amsyar & Shafiz (bakal senior yang giler menganjing!)-

dikala ini, secara rendah dirinya wa nak mohon maaf dri korang semua. guwa tau guwa ni bajet bagus, bajet femes, bajet comel, bajet baik, bajet blog lawa, bajet blog rmai org nak bace. ~cit!~ dan kesemua jadahnya tu laa. walaupon lu orang tak pernah cakap, tapi yelah. wa memang suka pon nak rendah diri dgn hina diri wa sendiri padahal guwa tau guwa comel, guwa cute, guwa bla bla bla. erk. oklah oklah. guwa tau guwa mmg byk dosa kat korang semua. MAAFKAN GUWA k :) setakat ni tak ada sape pon yang dah hancurkan hati wa kecuali result upu dulu la. so, takpayah nak minta maaf kat guwa byk2 eyh. guwa dah lupakan dah semua sengketa kite yang dulu2 tu. eceh. ade ke masalahnyer? tak hade kot kan. so... kalau ada yang tak puas hati, mohon sgt2, maafkan guwa takpon kalau tak mampu nak beri kate2 maaf, korang bagitau je la ape benda zalim yang wa dah buat kat lu orang. kalau pasal kentot lu orang nak marah wa, minta maaf byk. kentot2 wa tolak tepi ok. ha tertinggal, sori gak kalau terkasar bahasa :D

guwa nak ucap sekali lagi, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI HANA DAN SEKELUARGA. RAYA MAI LA SINGGAH RUMAH WEYH! HIHI

perasan lebih kot. tak2 lawa.
*angkat sendiri


p/s : ape guwa buat pukul 2.30 pagi tak tidur lagi nih? esok nak raye la woiii! haha. boy berjalan dengan gemok n dak john. leave me alone here. sedeyh!~ haha
pss: apahal tibe2 guwa ni? tah bye

Tuesday, August 23, 2011

Maria Elena Loves Me!


too gojes as well!


OW EM JI! MARIA LOVES ME!! omg omg. almost to faint. haha. sengal je. memang semua post, alhamdulilah kak Maria Elena ada masa nak reply. sangat teruja di situ sebab aku sgt la suka dia dari perbagai sudut! AWESOME! 

Her last update on peliks.blogspot was too gojes! i dont know how to describe it by words. i really like the post. mostly her point of view was the same with what i was thinking for at least 2 years ago (when i really think, what was the main point of wearing this hijab?). yaa, she talked about HIJAB

-you know people all actually know about the fact of they wearing hijab but actually not wearing it properly but then they just ignore it and come out with that fashion statement.- yah, i know it closely. i have to cover my aurat as long as i am a muslim. no accuses in this religious statement. when sometime i put this religious statement into the fashion statement. it's too 'melampau' that i can say! but kak maria was opened my mind. semua orang ada buat salah kan. nobody is perfect.to be mention there, perfect is nobody but i can still go on with these perfect ways. 

i wear the hijab is just for covering my aurat and of cause i do it for Allah. fashion is still fashion but hijab is forever! thanks kak Maria for that beautiful opinions. insyaAllah, i try my best to wear the hijab properly without terlubang sini, terdedah sana. insyaAllah, pray for that changes. amin amin.

review of her: kak Maria memang awesome! she is such a cool blogger.i learnt too many from her. kadang2 sampai replay video2 kat youtube dia yg sangat la -S-E-N-G-A-L! haha. kak Maria mcam gila2 je kan. but dlm gila2 dia pon, still ada ilmu yang dia kongsikan dlm penulisan dia. i really love her! no doubt. idol remaja masa kini la i can tell you. ramai yang dah kenal kak Maria. yang dah pernah jumpa, yang dah pernah berbuka sama. owh.. i pon nak! i know her tru blog and of cause like others, i want to meet her and befriend with her.! 

ni antara the best komen to her latest update. ciplak dekat facebook page dia. just click HERE to view. it was cool sis. love it! 

 klik for tumbesaran :)

insyaAllah. Kak Maria will be role-model for all muslimah yang baru jinak2 nak cover all the aurat. I LOVE YOU KAK MARIA. *shouted again and again. walaupon i hanye silence reader sepenuh masa blog dia. haha. 



P/S : harap kak Maria tak jumpa la entri aku nih. fuh fuh. maluuuu :P

Saturday, August 13, 2011

What is Engineering Technology?




What is Engineering Technology? Apakah Teknologi Kejuruteraan?
(dalam skop pendidikan, kurikulum, kerjaya, dan perbezaan)
Contohnya, takrif yang dikeluarkan oleh Technology Accreditation Commission of ABET, Inc., dan telah diluluskan oleh Engineering Technology Council of the American Society for Engineering Education, di ambil seperti berikut.

"Engineering technology is the profession in which a knowledge of mathematics and natural sciences gained by higher education, experience, and practice is devoted primarily to the implementation and extension of existing technology for the benefit of humanity.
Engineering technology education focuses primarily on the applied aspects of science and engineering aimed at preparing graduates for practice in that portion of the technological spectrum closest to product improvement, manufacturing, construction, and engineering operational functions."

Lalu, teknologi kejuruteraan adalah aplikasi kepada prinsip kejuruteraan dan teknologi moden untuk membantu menyelesaikan atau menghalang masalah teknikal di dalam kejuruteraan.

Program teknologi kejuruteraan di Malaysia adalah program displin pendidikan yang agak baru. UTeM adalah salah sebuah IPTA awal yang menawarkan program sarjana muda untuk displin ini. Terdapat 10 program yang ditawarkan. Kurikulum program ini direka untuk memenuhi keperluan yang dibawa oleh revolusi teknologi bagi penyelesaian masalah pendidikan tinggi yang boleh menyokong proses kejuruteraan. Program-program teknologi kejuruteraan termasuklah prinsip-prinsip sains dan kejuruteraan yang berkaitan dengan bidang pilihan.

Di samping itu, pelajar teknologi kejuruteraan akan memperoleh hands-on technical skills yang membolehkan mereka untuk menyelesaikan masalah pengeluaran dan pelaksanaan sistem dan membantu mereka menerangkan penyelesaian.
Para saintis menumpukan dengan memajukan pemahaman kita tentang undang-undang alam semula jadi dan pengetahuan kita tentang prinsip-prinsip saintifik. Saintis terutamanya yang terlibat dalam penyelidikan.

Jurutera menggunakan pengetahuan saintifik yang dibangunkan oleh para saintis dalam perancangan, mereka bentuk dan membina alat-alat teknikal dan sistem. Jurutera pemaju inovasi teknologi.

Teknologi kejuruteraan bekerja rapat dengan jurutera dalam menyelaraskan orang, bahan, dan jentera untuk mencapai matlamat khusus projek tertentu.
Ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan.
Lantaran itu, bidang pendidikan kejuruteraan dan bidang teknologi kejuruteraan, tidak akan membawa perbezaan taraf, ia cuma membezakan jenis kerja. Graduan teknologi kejuruteraan boleh bekerja di bidang besar seperti industri, termasuk pembuatan, pembinaan, perindustrian, penyelenggaraan, dan pengurusan. Mereka boleh juga bekerja sebagai pengurus teknologi. Jawatan-jawatan yang layak kepada graduan teknologi kejuruteraan adalah seperti reka bentuk produk, ujian, pembangunan, pembangunan sistem, bidang kejuruteraan, operasi teknikal dan kawalan kualiti.
Dan perlu diketahui, siswazah dari program-program teknologi kejuruteraan sering diberi jawatan sebagai jurutera.

Secara umum, kerja-kerja teknologi kejuruteraan memberi tumpuan kepada praktikal prinsip-prinsip kejuruteraan, manakala kerja jurutera menekankan aspek-aspek teori matematik, prinsip-prinsip sains dan kejuruteraan.

Akhirnya,
"The distinction between engineering and engineering technology emanates primarily from differences in their educational programs. Engineering programs are geared toward development of conceptual skills, and consist of a sequence of engineering fundamentals and design courses, built on a foundation of complex mathematics and science courses.
Engineering technology programs are oriented toward application, and provide their students introductory mathematics and science courses, and only a qualitative introduction to engineering fundamentals. Thus, engineering programs provide their graduates a breadth and depth of knowledge that allows them to function as designers. Engineering technology programs prepare their graduates to apply others' designs." -National Society of Professional Engineers (NSPE).
Catatan ringkas.



SUMBER : DEKE ELEKTRONIC INDUSTRI

Saturday, August 6, 2011

Kawan Sekatil (GAMBAR PANAS)


nak tau macammana aku berkawan? haaa, macam ni! lepas ni boleh la korang jadi kawan aku jugak. ^^

AWEK CUN ni selalu muncul kat blog aku. aish. hana & fara memang tak boleh dipisahkan. satu sekolah, satu matrikulasi. terlebih emo pulak kali ni sebab nak share berjuta lemon gambar kami. *takadeponsampaiberjuta hehe. hubungan kami tak lebih dari tidur sebantal sekatil sebilik. erk ok daa

jom usha gambar dan sedikit huraian di situ (dah macam buat karangan bergambar time UPSR dulu)


'Exchanged Uniform Day'. mostly the girls of my batch( LEADS 0509) exchange the uniform and no one cares! the girl in that bomba suit was actually PUTERI ISLAM fyi. HAHA. and that was FARAH. 


In Biology lab. how I wish I could be there now, watching the past of me and friends. nak pinjam kat Hermoine Granger punya Pemutar Waktu, mungkin boleh selesai masalah? rindu nak buat past year question dalam lab nih! rindu nak pulun giler cari markah tambahan for any papers of Biology. haha. bukan pulun jawap soalan. jawap nyer ala kadar tapi mintak markah pergh masing2 macam mintak nyawe! kenangan...... fara was one of the best student in Biology. I proud of you girl :}


yang ini... gambar pergi ke kelas...... oi junior kat belakang tu, macam tak pueh ati je? kiki sorry la. kami memang kaki snapping. -.-


dan ini.... gambar pulang dari kelas. 

pergi balik sama2. kalau aku bla dulu, cik farah ni mesti muncung seribu ela. haha. paham sangat dah perangai dia :P tak ada aku memang dia tak boleh hidup kan fara. ngeeeh ngeh


muke aku cam huduh giler silalah tengok sweety farah aje yeh.

habis kelas, belakang bangunan sekolah jadi tempat santai. relax je kat situ. actually ni gambar time photoshot untuk Pesaka (majalah sekolah). sempat jugak ambil gambar same2. belangkas!


haaa. ni first time and for the last aku outing dari form 1 sampailah ke form 5. muke memang keluar dengan parents dan cikgu sahaja. nak harap aku jalan2 kat pilah tu, no way! better aku duk hostel dan TIDO! HAHA. ni pon dia yang paksa aku ikot. farah just took me out of school padahal I was there for almost 5 years but she did only 2 years or less. fara intakes 2008 actually.  dia yang ajak aku kelua beb. thanks for that memory! kalau tak aku takkan merasa outing dengan kawan2! ngee

eyh lagi satu kitorang suke main tukar2 baju kurung! heee dan of kos suka menyanyi gile-tak-sedap-punya-suara- dan buat video. kat matrik pon ade kot webcam video! nak upload, seksa no.. tak boleh! :P

kenangan tak boleh blaa. mandi pon same2 ok! bukan sekatil je. opps. mandi ramai2 je pon. dannnnnn dia selalu tiru gaya 'golkeeper' yang sngat laaa.. . .. .. . ... . . stop! tak boleh cerita lebih ok. nanti jadi bahan lagi dek minah ni. sebab tu aku admired kat Khairul Fahmi. (takdekenemngena kot) NEXT!

dia memang sangat innocent. :)
dan sangat manja. sabar je lah kalau dia kata dia ok padahal sebenarnya dalam hati dia sumpah dia tengah bengang then merajuk. susah doh nak pujuk dia ni. haha!


Prom Night! kenangan beb. kenangan zaman sekolah. haaa, rindu boleh tak! tah kenape jodoh aku dengan dia hanya sampai kat matrik je. lepas sini sorang kat melaka sorang lagi terdambar kat terengganu. jaoh laaa. macammana nak drive ke sane nanti. 
kenangan ni takkan pernah lupus weyh. zaman sekolah lah zaman yang paling indah! kan?

-kompem lah kau lupa aku nanti kan. urm.... bila aku rindu kau, aku boleh tengok entri ni sebab....... aku dah kumpul gambar kite je kat sini!. kat folder masih bersepah lagi. ok bye-

P/S: mood happy sebab rase cam aku sorang je kawan dia. kehkeh. nak usha x? meh g kat blog dia :




Wednesday, August 3, 2011

Ros Hijau Muncul Kat Dapur. EWw


fuh. tengah2 aku menolong mak masak.... terperasan satu kelainan kat atas meja..... wah! lawanyaaaaa bunga ros ni! warna hijau youuu. tanpa lengahkan masa aku ambil, belik2 macam jakun gile babeng. eyh cantiknyaaaaa. mcammana dari serumpun sayur sawi boleh jadi macam ni.. ok... entri ni khas untuk wanita2 yang jarang masuk dapur.. dan hasilnyaaa....



siyes-lawa-gile-macam-bunga-ros-laaa!

duh! so what. nampak sangat baru perasan kan kan. 

aku : mak, kakna nak ambil gambar sawi ni jap eyh. jangan buang dulu taw. 
mak : heyy. nak buat apa? tak pernah tengok ke? yelah orang rajin masuk dapur. hahahaha *hebat mak gelakkan
aku : da pernah nampak la mak. (2 kali baru, cover2). *sambil tangan ketaq2 susun batang sawi ni kat pinggan free avon.

klick klik clik. 
ok done snapping

mak : bang, tengok anak dara ni. jakun tengok batang sawi ni. hehehehehe *angkat pinggan tunjuk kat ayah aku. 
ayah : -.- *sengih2
aku : ala mak... heeee *muka ngade2 giler mintak stop tunjuk kat ayah.

waaaa. malunyaaa. kantoi tu kat mak ayah yang aku sangat jakun untuk semua ni. ! ok. to be honest, aku baru perasan yang batang sawi tuk bila dah dipotong-potong akan terhasillah fake ros macam dlm gambar tu. kekalutan dalam masak-memasak ni memang tak boleh nak diragui lagi. SUMPAH AKU TAK PANDAI MASAK dan jarang masuk dapur -buat-mase-sekarang-ni-la-dengan-usaha-jinak2-ke-dapur.


korang2 yang dah pernah tengok ros hijau ni, tolong jangan ketawakan aku k! budak baru nak belajar lah katakan.


asalnya macam ni. bila dah potong, ros akan muncul! ok. stop jakun. jom siap sedia nak buka! 
selamat berbuka everyone!

p/s: jakun lagi dan lagi